west vancouver goodie : 5939 marine drive

5939 marine drive - overall view of house

designed by : frits de vries

built by : eden pacific developments, corbett homes in 2015 [2015-listed for 5.88mil]

short blurb about the house by the realtor:

stunning 180 ocean view contemporary 5 bedroom home by eden pacific developments, corbett homes builder & georgie award winning architect frits de vries. soaring butterfly wing ceilings and walls of glass of this unique design make you feel like you are floating over the water. centre stage is the gorgeous kitchen/family/wok kitchen that walks out in both directions to massive stone tile patios. one takes advantage of sweeping ocean views with hot tub & fireplace. the other surrounded by natural landscape with fireplace walks thru walls of glass to office & living room with see thru fireplace. spectacular master suite with private ocean view patio,fireplace & spa like ensuite. media/guest suite & elevator completes this masterpiece.

5939 marine drive - back court

5939 marine drive - open living area

5939 marine drive - fireplace and view of patio with rockface beyond

5939 marine drive - bedroom with a view

5939 marine drive - dining tabel with view

5939 marine drive - aerial view

goodie : 3455 west 15th avenue

3455 west 15th - front of housedesigned by : frits de vries

built by : natural balance homes in 2014 [2015-listed for 3.29mil]

short blurb about the project from the realtor:

sensational, brand new, 2800sqft. 4 bedroom / 4 bath home centrally located between kitsilano and point grey, one of vancouver west’s best neighbourhoods. this home designed by renowned architect, frits de vries, is the epitome of opulence and modernity featuring custom italian millwork, control 4 home automation and beautiful use of glass throughout providing an abundance of natural light and an open concept feel. ample outdoor spaces including 3 decks, a patio and a rooftop deck where you can enjoy stunning mountain and city views. bonus is a flexible nanny suite in the basement.

3455 west 15th - interiorinterior of space features concrete slab floor and floating stairs. view looking towards the front of the house.

3455 west 15th - fireplace and dining setthe dining room features a wall with builtin and fireplace that extends into the living space.

3455 west 15th - stairsthe stairs are open-riser and beyond have a small office with a view to the front garden.

3455 west 15th - back of house

the back of the house is full three storeys due to the slope of the land with allows for a keen walk-out basement.

west vancouver modern home tour 2015

the 10th annual west coast modern home tour took place this weekend. the feature of this year’s tour was “inside outside living”. the weather did not cooperate but the houses were great to visit nonetheless.

HOUSE DESCRIPTIONS
The 1967 Staples Residence, designed by Bruno Freschi of Erickson Massey Architects, offers both linear and functional design on its steeply sloping site, enhanced by the expressive interplay of wood and glass. Recent renovations by Freschi with Nick Milkovich Architects added 80 square metres of space to the original footprint, along with upgraded interior finishes and landscaping.
The 2014 Hugo Eppich Studio, designed by Nick Milkovich Architects, echoes the forms of the main house, an architectural wonder in its own right (Arthur Erickson, 1988), as well as the surrounding landscape, which includes a majestic natural reflecting pond. The studio’s landscaped roof, dark-coloured glazed frames, and stainless steel cladding contrast the white steel structure of the main house, making it a beautiful addition and a peaceful spot for contemplation. The main floor of Erickson’s Eppich Residence is also open to visit.
The Savics Residence was designed and built by Russell Hollingsworth on the foundation of a home designed and built in the 1950s by his father, Fred Hollingsworth. Renovations took over four years to complete and substantially altered the original structure to accommodate an expansive art collection. A large double-height atrium space connects to outdoor terraces for special functions, and features a monumental totem pole and custom glass staircase designed by internationally renowned glass artist Joel Berman.
The 1953 Barnes Residence, designed by architect CBK Van Norman, is typical of his many ranch houses, as they were then termed, and underwent substantial renovation from 1974-1980 by Michael Barnes. This included the addition of a second floor loft space that has the feel of a tree house, with winter views to the sea.
The 1962 Creek Residence, sited on the forest edge, is a post-and-beam house perched over Cypress Creek, affording floor-to-ceiling views of this ever-changing force of nature. Significant landscape features include a pond, extensive plantings of iris and moss, and a Japanese-style stream that captures the natural spring emanating from the forest above, creating an altogether spectacular site.
BONUS FEATURE
The 1961 Ray Residence by Daniel Evan White is a tri-level, Japanese-inspired house built atop a rugged landscape of stepped and sloping bedrock, with exposed beams and thin soffits that give the impression that the top level of the house is floating above ground. The Ray House is significant for its sensitive and thoughtful integration with the natural environment, a hallmark of West Coast modern style. The house is currently under restoration by its new owners, Jan Pidhirny and Jim Ferguson, whose previous work includes restoration of the Carmichael Residence by Ron Thom.

 

west vancouver modern : 1114 hillside

1114hillside

designed by : iredale group architecture with landscaping by bearmark design

built by : r.d. constr. surveys in 2014 [2015-listed for 10.88mil]

located on a site with stunning views over vancouver and mount baker beyond, this house is orientated and opened up to take maximum advantage of this exposure while providing a sense of privacy from the neighbouring sites. the strong roof form is designed to contain the three levels as it wraps itself around and down the east side, effectively grounding the horizontal plains of the three floor levels. passive solar shades have been incorporated on the exterior to control heat gain and glare while adding another level of texture that enhances the detail of the overall composition.

the main spaces have been kept fairly shallow to allow good light penetration into the building and an oversized skylight is located above the two-story main entrance flooding it with natural light right down to the lowest level. the main stair winds itself down this vaulted space with cascading globes of light dripping from the upper most ceiling down to the wine cellar in the basement. the palette is restrained with muted colours and materials, allowing the strength of the form language to come through.

check out the listing with more images here.