goodie : 4338 college highroad


A blurb about the Peter Busby-designed house from the realtor :

Architecturally inspired custom one-of-a-kind contemporary home in quiet enclave west of Blanca Street. Designed by Peter Busby, renowned architect, this unique concrete home offers over 4,000 square feet of open space on two levels. sate-of-the-art technology, geothermal heating and an abundance of natural light. A winning combination of flawless wood beams, polished concrete floors, floor to ceiling glass doors open onto a private green belt oasis bringing the outside in all year round! Striking chef’s kitchen has large centre island, high-end appliances, pantry & food elevator. Lower level showcases large media/family room, wine cellar, guest bedroom, flex room plus large adjacent light well patio. Bonus detached studio! Simplicity made perfect in this modern masterpiece.

(this description cracks me up. why do realtors always word everything so over the top? If someone really wants to buy/or not buy the house, no embellished description is going to help. I had to modify the blurb to remove all the CAPS text as no one wants to be screamed at, especially when trying to sell a $5+ million house. Feel free to read the original writeup here and view all the photos of the house.)

Now, onto to the house:

Simple but effective floor plans. Interior perimeter post-and-beam structure, organizes the walls and layout for the exterior fenestration.

sunken patio connects to the basement recreation room.

view of house from the backyard. the studio is located on the left. stairs leading down to sunken patio are placed along the face of the house, on the right.

connection to the yard is seamless by incorporating sliding doors.

living room looking towards the kitchen. the post and beam structure is built within the building thermal envelope to reduce thermal bridges and therefore reduces energy demand. very well crafted details keep this house from being visually cluttered.

entry to bedrooms from living area. post and beam structure with clerestory windows allows light to enter from all directions during the day.

view of the basement recreation room with built-in cabinetry. cast-in-place concrete stairs lead to the main floor above.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s