west coast modern : hemingway treehouse renovation

photography by p. powles

designed by : original house (1976) by brian hemingway, extensive renovation (2017) by fook weng chan

original house description : spectacular, serene and unique custom designed home by well known architect, brian hemingway, his own private residence known as the treehouse. environmentally inclusive with changes in the seasons, lights, eagles, herons, squirrels, complete ocean view of sparkling ships by day and brightly lit floats drifting by. multi level, 1890 square feet, three full bedrooms, amazing den reading area, wood burning and gas fireplaces, 2 full baths, decks, massive sliding doors to balconies that are extensions of the house to the outdoors. this home is full of detail, interest, and an amazing blend of wood, ambience and a respect for space indoors and out.

photography by p. powles

in 2013, new owner took on the task of renovating this post-and-beam home to a new level of beauty.

few words from the architect about the renovation : brian hemingway built it in 1977.  at the time, at thompson berwick pratt, he and his mentor paul merrick were working on a few projects which explored similar design vocabularies including the macmillan bloedel forestry exhibit centre in van dusen gardens, and the canadian forces officer candidate school in cfb chilliwack.  paul built his treehouse a few years earlier than brian.

fook weng chan started designing the renovation over 2 1/2 years ago, but the end product is very much an ideal team effort with the owners, builder and his team. he had been an associate with thompson berwick pratt for 12 of his 14 years there and was the project architect for the majority of brian’s projects from 1987 – 96 so he was comfortable with the challenge.

at the treehouse, it was important to distill the essence and recognize the daring and genius of the original design whilst imbuing the home with layers that speak to and of the new occupants,  all that while upgrading a home that had not been maintained for almost 4 decades.  the owners are to be congratulated for undertaking this effort to save a piece of bc architectural heritage.

original kitchen before renovation. photo by pixilink

renovated kitchen open to seating area. photography by p. powles

view of treehouse looking up from walkway/stairs from street. photo by david kominek

new decks and charred wood siding throughout. photo by david kominek

dining room with corner window looking out onto yard and forest beyond. photo by david kominek

block wall of fireplace and timber posts in top of treehouse. photo by david kominek

view of back of house with new copper roofing and intriguing scupper detail. photo by david kominek

stone stairs in yard space with scupper lead to water feature. photo by david kominek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s